صنعت برق ایران در چهار دهه گذشته با جهشی بیسابقه در ظرفیت تولید، توسعه شبکه و افزایش تعداد مشترکان همراه بوده و اکنون با پوشش ۱۰۰ درصدی برق در مناطق شهری و ۹۹.۸ درصدی در روستاها، از میانگین جهانی پیشی گرفته است.
رشد چشمگیر صنعت برق کشور
ایران در صدر کشورهای دارای دسترسی به برق
27 فروردين 1404 ساعت 17:10
صنعت برق ایران در چهار دهه گذشته با جهشی بیسابقه در ظرفیت تولید، توسعه شبکه و افزایش تعداد مشترکان همراه بوده و اکنون با پوشش ۱۰۰ درصدی برق در مناطق شهری و ۹۹.۸ درصدی در روستاها، از میانگین جهانی پیشی گرفته است.
به گزارش صدای بانک از خبرگزاری برنا، بررسی تازهترین آمارهای وزارت نیرو نشان میدهد صنعت برق ایران طی بیش از چهار دهه گذشته، روندی رو به رشد و پرشتاب را تجربه کرده و در شاخصهای اصلی این حوزه، از جمله ظرفیت تولید، میزان مصرف، توسعه شبکه، تعداد مشترکان و برقرسانی به روستاها، دستاوردهای چشمگیری داشته است.
بر اساس این گزارش، ظرفیت نامی نیروگاههای کشور که در سال ۱۳۵۷ تنها ۷هزار و۲۴ مگاوات بود، ولی در سال جاری به ۹۴٬ ۶۳۳ مگاوات افزایش یافته است؛ رشدی ۱۳ برابری که بیانگر توسعه زیرساختهای تولید انرژی در سطحی گسترده است.
از منظر مصرف برق نیز، شاهد رشد قابل ملاحظهای هستیم؛ بهگونهای که حداکثر مصرف برق کشور از ۳۴۸۶ مگاوات در سال ۱۳۵۷ به ۷۹۸۷۲ مگاوات در مردادماه ۱۴۰۳ افزایش یافته که نشاندهنده بیش از ۲۳ برابر رشد در تقاضای مصرف است.
طول شبکه برق کشور نیز طی این سالها ۱۲ برابر شده و از ۸۱۷۷۵ کیلومتر به بیش از ۹۹۰۰۳۴ کیلومتر رسیده است.
در کنار آن، تعداد مشترکان برق از ۳ میلیون و ۴۰۰ هزار مشترک به ۴۱ میلیون و ۵۰۰ هزار مشترک رسیده که رشدی ۱۲ برابری را نشان میدهد.
توسعه برقرسانی به مناطق محروم و روستایی نیز یکی دیگر از محورهای توسعه صنعت برق در ایران بوده است؛ بهطوریکه تعداد روستاهای برقدار شده از ۴٬۳۶۷ در سال ۱۳۵۷ به ۵۸٬۹۰۷ روستا در حال حاضر افزایش یافته است.
این تحولات در شرایطی رخ داده که جمعیت کشور نیز از ۳۶.۴ میلیون نفر به ۸۶.۲ میلیون نفر رسیده است؛ بهعبارتی جمعیت ۲.۴ برابر شده، اما زیرساختهای برق بیش از ۱۰ برابر رشد کردهاند که نشان از برنامهریزی و سرمایهگذاری گسترده در این حوزه دارد.
در حوزه دسترسی به برق نیز ایران عملکردی بالاتر از استانداردهای جهانی دارد. بنا بر گزارش بانک جهانی، میزان دسترسی به برق در مناطق شهری ایران ۱۰۰ درصد و در مناطق روستایی ۹۹.۸ درصد است. این در حالی است که میانگین جهانی دسترسی به برق در مناطق شهری ۹۷.۶ درصد و در مناطق روستایی تنها ۸۳.۹ درصد گزارش شده است.
این آمارها نشان میدهد که صنعت برق ایران، با وجود چالشهای داخلی و خارجی، توانسته با سرعتی چشمگیر توسعه یابد و در برخی شاخصها حتی از میانگین جهانی پیشی بگیرد.
کد مطلب: 31467